De Grijze roodstaartpapegaai

Kenmerken
Deze vogel heeft een effen zilvergrijs verenkleed, rond de ogen een lichtgrijze huid en een korte rode staart. Lengte van kruin tot staartpunt is ongeveer 35 - 40 centimeter.

Verspreiding en leefgebied
De vogels komen van nature voor in equatoriaal Afrika, maar worden in Nederland en België veel als huisdier gehouden.

Ondersoorten en variaties
Hoofd van Congole Grijze Roodstaart

De grijze roodstaartpapegaai heeft twee ondersoorten:
•Congole grijze roodstaartpapegaai (P. e. erithacus); de papegaai heeft grijze veren, een zwarte snavel en een felrode staart. Deze ondersoort komt voor in Midden- en West-Afrika.
•Timneh grijze roodstaartpapegaai (P. e. timneh); de papegaai is kleiner, heeft een meer donkergrijs kleur veren, een bruinroze snavel en een roestbruine staart. Deze ondersoort komt voor in West-Afrika; Ivoorkust, Liberia, Guinee en Sierra Leone.

Er wordt soms ook nog gesproken over twee andere varianten maar deze zijn niet officieel erkend:
•Principe, deze is kleiner en donkerder van kleur dan de Congo en zou in Ghana moeten leven
•Big Silver uit Kameroen.

Intelligentie
Papegaaien zijn intelligente dieren die, volgens sommige onderzoekers, een intelligentie hebben van een kind van 3 tot 5 jaar oud. (Zie de grijze roodstaartpapegaai Alex bij 'bekende exemplaren'.) Hun intelligentieniveau wordt daarom ook wel vergeleken met de intelligentie van chimpansees en dolfijnen. Een goed opgevoede (huiskamer)papegaai is zeer zeker niet eenkennig. Een papegaai die knauwt is een onzekere papegaai. Onzekerheid kan weggenomen worden door goede omgang.

Natuurlijk gedrag
De grijze roodstaartpapegaai is een typische boomvogel en leeft in tropische regenwouden, mangroven en de vochtige savannen. Aan de randen van het woud in het overgangsgebied naar het open land vindt hij zijn ideale habitat. De roodstaartpapegaai is schuw en blijft weg van mensen, dorpen en steden. Net als alle andere vogels hebben de papegaaien géén stembanden en communiceren met elkaar met harde schreeuw- en fluittonen door trillingen in de syrinx. Ze kunnen enorm goed geluiden imiteren en in gevangenschap kunnen ze tot wel 750 verschillende woordjes leren. Berucht zijn ringtones, die de papegaai steeds uit het hoofd leert. Er zijn echter ook grijze roodstaartpapegaaien die helemaal géén woord leren spreken.

De grijze roodstaartpapegaai kiest een partner voor het leven, samen maken ze een nest in boomholtes. Het wijfje krijgt buiten het regenseizoen 2 tot 5 eieren waarop ze gedurende ongeveer 4 weken broedt terwijl de man oppast en voor het eten zorgt. Beide ouders verzorgen de kuikens gedurende ongeveer 3 maanden. Ze brengen de dag door met hun partner en soms in kleine groepjes van pakweg 20 tot 30 vogels. Als het begint te schemeren, vormen ze grotere groepen en gaan gezamenlijk op zoek naar voer. Ze vliegen rechtlijnig en soms in grote hoogte.

Dieet
In het wild worden naast palmnoten (ongeveer 80% van hun dieet) vruchten, noten, bessen, zaden, bloemen en bloemknoppen gegeten.
In gevangenschap eten veel grijze roodstaartpapegaaien een mix van zaden, fruit en groenvoer. Een zadenmix werkt echter het selectief voeren of 'browsing' in de hand, waarbij de vogel alleen de lekkerste zaadjes eet en de rest negeert. Het gevolg is dat een vogel een dieet binnenkrijgt dat deficiënt is aan vele voedingsstoffen waaronder vitamine A en aminozuren, en een te hoge verhouding calcium/fosfaat bevat

Voedingsdeficiëntie is de meest voorkomende oorzaak van ziektes bij vogels die als gezelschapsdier worden gehouden. Daarom is het zeer aan te raden om de grijze roodstaartpapegaai een goed pelletvoer te geven. Pellets zijn brokjes waarin alle voedingsstoffen homogeen verdeeld zitten, waardoor 'browsing' niet meer mogelijk is en voedingsdeficiënties voorkomen worden.

Grijze roodstaartpapegaaien mogen, net als elke papegaai, groenvoer en fruit alleen als traktatie krijgen naast een uitgebalanceerd dieet. Te veel fruit verhoogt de energiedichtheid van de maaltijden en werkt obesitas en voedingsdeficiënties in de hand. Als traktatie kan men de vogel kleine stukjes banaan, peer of appel geven, maar de normale brokjes, uit de hand gegeven, worden door het dier ook gewaardeerd en hebben geen nadelige effecten op de gezondheid.
Bron: Wikepedia

Eigen koppel
Ik zelf heb sinds december een koppel grijze roodstaarten.De grijze komt uit Afrika rond de evenaar. De grootte is ongeveer 35 tot 40 centimeter. Het verschil tussen beide geslachten is uiterlijk niet waarneembaar, een endoscopisch onderzoek moet duidelijkheid brengen.Bij mij zitten ze buiten en hebben ze ook een binnenhok om zich terug te trekken. Ze zijn erg sociaal ten opzichte van elkaar maar van kleinere en minder weerbare vogels kunnen ze zich behoorlijk misdragen. Ze kunnen wel een voorkeur aan een iemand uitgeven. Het zijn ook nog is goede imitators.Het kweken met deze papegaaien is niet makkelijk. Maar je moet wel erg veel geduld hebben met deze vogels.Voor de rest zijn het geweldige beesten.